Informácie o Bulharsku


Bulharsko - informácie, obyvatelia, nákupy, podnebie, história, víza, zvyklosti...


Dovolenka Bulharsko   Last minute Bulharsko   destinácie Bulharsko   Fakultatívne výlety

Bulharsko - zemepisné informácie, obyvatelia, nákupy, riziká, podnebie


* Zemepisné informácie o Bulharsku :
Svetadiel : Európa
Oficiálny názov : Bulharská republika
Hlavné mesto : Sofia
Susedné štáty : Rumunsko, Turecko, Grécko, Srbsko, Macedónsko
Dôležité mestá: Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Stara Zagora, Pleven

* Obyvatelia :
počet obyv.- 7,761 mil. (údaj z roku 2004)
Hustota obyvateľstva : 69,9 obyv./km2
Miera nezamestnanosti : 10% (údaj z roku 2004)
Národnosť : bulhari, turci, rómovia

* Nákupy :
   mena- lev (100 stotiniek) BGN
   Obchodná sieť sa zlepšila predovšetkým v turistických centrách a vo väčších mestách. V menších mestách je zásobovanie stále na nižšej úrovni. Výmenu valút doporučujeme realizovať v bankách.

* Riziká:
   Vo všeobecnosti platí, že Bulharská republika je bezpečná krajina - pokiaľ človek dodržiava základné pravidlá bezpečnosti. Treba sa mať na pozore pred vreckármi (najmä v mestách), na pláži nenechávať veci bez dozoru, nezamieňať peniaze na ulici ale radšej v banke. Nedajte sa oklamať výhodným kurzom pouličného priekupníka, lebo nakoniec môžete byť stratoví.

* Podnebie :
   Pobrežie Bulharska má stredomorské podnebie. To znamená, že letá sú suché a zimy mierne. Zvyšok Bulharska má smerom na severozápad viac kontinentálne podnebie. To sa prejavuje studenými zimami a horúcimi letami.
Priemerné teploty vzduchu sa v Bulharsku pohybujú v januári okolo nula stupňov a v júli vystupujú na 21 až 24 stupňov Celzia.

Bulharsko - na čom si môžete pochutnať


Čo môžete ochutnať v Bulharsku

   Obed je spoločenskou udalosťou a v mnohých reštauráciách je spojený s tancom. Jedlo je korenisté, výdatné a veľmi chutné.
Tarator : studená jogurtová polievka s uhorkou
Kebapcheta : malé, silne korenené rolky z mletého mäsa
Šopský šalát : miešaná zelenina dochutená olejom a citrónom, s nastrúhaným ovčím syrom
Kjufteta : mleté mäso vyprážané na oleji, na masle, alebo grilované na rošte, podáva sa so šalátom alebo zemiakmi
Djuveč : zmes mäsa, zeleniny, baklažánov a cibule, taktiež sa pripravuje aj na vegetariánsky spôsob
Taskebap : teľacie mäso nakrájané na malé kúsky v paradajkovej šťave, dochutené rôznymi koreniami, podávaný s ryžou
Banice : pripravený z niekoľkých vrstiev lístkového cesta plneného syrom a vajcom, obľúbený hlavne ako olovrant
Kjopolu : pečené a potlačené baklažány a papriky s cesnakom a orechmi
Papriky Bjurek : vyprážané papriky plnené ovčím syrom
Sarmi : ryža a mleté mäso zabalené v listoch z kyslej kapusty alebo viničných listoch

   V Bulharsku narazíte na širokú ponuku ovocia, ktoré je mimoriadne lacné po celý rok. Na uliciach miest navštevovaných turistami nájdete množstvo stánkov s rýchlym občerstvením, ktoré je rôznorodejšie ako u nás: v ponuke sú najrôznejšie sladké i slané žemle plnené syrom alebo ovocím, domáca pizza, sladké oblátky, varená kukurica či zmrzlina. Po celej krajine je aj mnoho reštaurácií v ľudovom štýle. Počas svojho pobytu určite zistíte, že bulharská kuchyňa je odlišná od tej našej, pretože obsahuje viac zeleniny, syrov, a niektoré typické korenie, napr. čubrica. Špecialitou je tzv. mastný jogurt – kyslé mlieko, ktoré v teplých letných dňoch príjemne osvieži, odstráni žalúdočné a črevné potiaže a zároveň je výborný na spálenú pokožku.
Nápoje
Silno sladená káva je veľmi populárna. Ďalšími obľúbenými nápojmi sú odvary z horských rastlín a sušených listov, hlavne z bazy. Z bielych vín sú to Karlouski Misket, Tamianka a Evksinograde. Medzi ťažké červené vína patria Trakia a Mavroud. Medzi miestne špeciality patrí mastika, ktorá vonia ako fenikel a pije sa zmrazená na drobné kryštáliky.

Bulharsko - história


* História :
   Aj keď sa história Bulharska spája prevažne s tureckým vplyvom, kultúrne korene siahajú až do čias Rímskej ríše. V tom čase sa dnešné územie Bulharska stalo rímskou provinciou. Samotný vznik Bulharska sa udáva v 7. storočí. Podľa dostupných prameňov bolo obyvateľstvo zmiešané. Časť bola slovanská a časť pochádzala z Ázie. V 11. storočí si Bulharsko podmanila Byzancia a od konca 14. storočia patrilo Bulharsko Turkom celých päť storočí. Možno aj preto sa Bulharsko v období stredoveku nestalo krajinou, kde by rástli hrady a zámky, tak ako tomu bolo v strednej Európe. Odpor voči tureckej nadvláde sa zavŕšil až začiatkom 20. storočia, kedy sa Bulharsko osamostatnilo. Dlho sa však z nezávislosti netešilo a ešte pred 1. svetovou vojnou sa spojilo s okolitými krajinami proti Turecku. Po nevhodnej politike stratilo časť svojho územia v spore so svojimi spojencami. Po 1. a neskôr aj po 2. svetovej vojne sa Bulharsko muselo opätovne vzdať časti svojho územia. Zaradenie Bulharska do východného bloku znamenalo pre krajinu zastavenie ekonomického vývoja a až revolučné obdobie na sklonku 20. storočia umožnilo nástup reforiem a zmeny orientácie.
Dnes sa Bulharsko stará o svoje rekreačné strediská a v posledných rokoch si systematicky buduje odvetvie cestovný ruch.

Bulharsko - výlety, dôležité čísla a odkazy


* Fakultatívne výlety
   Využite širokú ponuku fakultatívnych výletov vďaka ktorej spoznáte Bulharskú prírodu, alebo históriu.

* Dôležité tel. čísla:

166 Polícia
165 Dopravná polícia (KAT)
150 Prvá pomoc (barza pomošt)
146 Cestná pomoc (patna pomošt)
9555665 Horská záchranná služba

Zaujímave / dôležité odkazy pre dovolenka Bulharsko:
   Dovolenka Bulharsko
   Last minute Bulharsko
   destinácie Bulharsko
   Fakultatívne výlety

   Oficiálna stránka Bulharsko (angličtina)
   Wikipedia - Bulharsko
   Veľvyslanectvo SR v Bulharsko

Kontaktujte nás

 
Call centrum: 036 633 45 15
E-mail: info@ackotravel.sk