Informácie o Chorvátsku


Chorvátsko - informácie, obyvatelia, nákupy, podnebie, história, víza, zvyklosti...

Dovolenka Chorvátsko   Last minute Chorvátsko   Destinácie Chorvátsko   Fakultatívne výlety

Chorvátsko - zemepisné informácie, obyvatelia, nákupy, riziká, podnebie


* Zemepisné informácie:
   svetadiel: Európa
   Oficiálny názov: Chorvátska republika
   Hlavné mesto: Záhreb
   Susedné štáty: Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina
   Dôležité mestá: Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavon, Gorica, Pula, Sisak, Šibenik

* Obyvatelia:
   počet obyv. - 4,437.000 (údaj z roku podľa sčítania obyvateľstva roku 2001)
   Počet obyvateľov hlavného mesta: 770.058 (údaj z roku údaj z roku 2001)
   Hustota obyvateľstva: 78,48 obyv./ km2 (údaj z roku údaj z roku 2001)
   Miera nezamestnanosti: 19,3% (údaj z roku údaj z roku 2005)
   Národnosť: chorváti, srbi, bosniaci, maďari, slovinci, česi, taliani

* Zákaz fajčenia:
   V Chorvátsku vstúpil v máji 2009 do platnosti rozšírený zákaz fajčenia. K doterajšiemu zákazu fajčenia v zdravotníckych zariadeniach, úradoch a na pracoviskách sa zákaz od mája vzťahuje i na zákaz fajčenia v reštauráciách a kaviarňach. Fajčenie v reštauráciách a kaviarňach je možné len vo vymedzených a označených priestoroch určených pre fajčiarov a na vonkajších terasách. Pokuta pre nedisciplinovaných fajčiarov jednotlivcov je 1000 kún (cca 134 eur). Pokuty pre majiteľov reštaurácií, ktorí budú tolerovať fajčiarov sú podstatne vyššie – až 15.000 kún (cca 2.010 eur).

* Jazyk:
   chorvátsky

* Nákupy:
   chorvátska kuna (HRK)
   Obchodná sieť je maximálne prispôsobená turistickému ruchu. Otváracia doba je vo väčšine obchodov od rána do 20:00. Zatvorené však býva počas siesty medzi 12:00 a 16:00 hod. Výmenu valút doporučujeme realizovať v oficiálnych zmenárňach a komerčných bankách.
Ceny sú pomerne prijateľné. Potraviny a jedlá v reštauráciach sú o niečo drahšie ako u nás.
Dobre sa nakupujú kožené výrobky a suveníry.

* Orientačné ceny:
   chlieb - 1 - 1,50 Eur (5-6,5 kuny)
   mlieko 0,40 - 1,00 Eur (5-5,5 kuny)
   zmrzlina - 0,50 - 0,70 Eur (3 kuny)
   minerálka - 0,80 - 1,30 Eur (4-6 kuny)
   rýchle občerstvenie – 3,00 - 4,00 Eur (20 kún)
   pizza - 4,00 - 10,00 Eur (25-55 kún)
   pivo - 2,00 - 3,30 Eur (12-18 kún)
   káva - 1,10 - 2,00 Eur (6-8 kún)

* Podnebie:
   Severná časť Chorvátska má kontinentálne podnebie, pobrežná časť má mierne podnebie, typické pre oblasť stredozemia. Chorvátsko má priemerne 2.600 hodín slnečného svitu za rok.
Chorvátsko sa vyznačuje troma podnebnými pásmami;
vo vnútrozemí prevláda mierne tepla klíma,
na najviššich vrchoch snežná lesná klíma, podnebie kontinentálneho, čiastočne i horského rázu,
zatiaľ čo pozdĺž jadranského pobrežia vládne príjemné stredozemné podnebie s veľkým počtom slnečných dní; suché a horúce letá, mierne a vlhké zimy.
Priemerná teplota vo vnútrozemí krajiny:
v januári -2 do 0°C, a niečo nižšia na najvačšiich nadmorských výškach,
v auguste okolo 20 °C, a około 12 °C na najvyšších vrchoch.
Priemerná teplota na pobreži:
január 5 až 9 °C, august 22 až 25 °C;
teplota mora v zime je 12 °C;
teplota mora v zime je 12 °C, a v lete približne 25 °C.

* Atrakcie:
   Chorvátsko je známe aj svojimi nádhernými národnými parkmi:
sú tam krásne jazerá a vodopády, známe z natáčania "Winetuoviek".
Jazerá sú prepojené drevenými mostami a chodníkmi.
súostrovie 148 ostrovov. Súostrovie je rajom pre potápačov.
Národný park známy svojimi kaňonmi a jaskyňami. Raj pre turistov a horolezcov.
V Chorvátsku sa nachádza aj množstvo nudapláži

* Vstupné a vízové formality:
   Do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom, alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Do cestovného pasu rodičov musia byť zapísané deti do päť rokov. Deti staršie ako 5 rokov potrebujú pre vstup a pobyt v Chorvátsku vlastný cestovný pas.
Motoristi musia mať vodičský preukaz, technický preukaz od motorového vozidla aj doklad o poistení - zelenú kartu.

* Odporúčané očkovania:
   ...nie sú potrebné

* Riziká:
   Bezpečnostná situácia v Chorvátsku je v podstate rovnaká ako u nás. V letnej turistickej sezóne sa vyskytujú častejšie vykrádania áut cudzincov, preto dôrazne odporúčame nenechávať na sedadlách cennejšie predmety, tašky, kufre alebo iné batožiny.

Chorvátsko - na čom si môžete pochutnať


* Na čom si môžete pochutnať:
   Kuchyňa oblasti pobrežia Jadranského mora je pomerne zvláštna a pestrá, ponúka jedlá ovplyvnené talianskou kuchyňou a mnohokrát i rakúskou a maďarskou. Varenie sa súčasne vyznačuje veľkými regionálmi rozdielmi. Ponuka jedál teda záleží na tom, kde sa práve nachádzate.
Jedno príslovie hovorí, že láska ide cez žalúdok, no a v Chorvátsku toto príslovie platí obzvlášť. Chorvátska kuchyňa bola ovplyvňovaná rôznymi kuchyňami, predovšetkým tureckou a talianskou kuchyňou a samozrejme kuchyňou juhoslovanských národov. Časom sem prenikli aj vplyvy kuchýň Rakúska a Maďarska.
Istrijská kuchyňa je relatívne jednoduchá a dalo by sa povedať, že je kuchyňou vinárov a sedliakov.
Chorvátska kuchyňa používa oveľa viac zeleniny, ako tá naša, je tiež viac korenená a ku každému jedlu sa podáva šalát. Hlavné menu obsahuje mäso, alebo rybu s prílohou a potom nasleduje vóče – ovocie, alebo dezert. Samozrejme pred hlavným jedlom sa podáva juha – polievka.
K typickým istrijským jedlám patrí maneštra, je to hustá zeleninová polievka, resp. fuži sa telečim žvacetom, čo sú kosoštvorcové cestoviny s teľacím ragú, ďalej je to krumpir na istarski način, sú to vysmážané zemiaky s cesnakom a vegetou a ako chladne jedlo – čo v preklade znamená studené jedlo domáci ponúkajú často ovčí a kozí syr.
Kuchyňa využíva vo veľkom plody mora – ryby, hlavonožce, raky, langusty a rôzne mušle. Všetky tieto morské potvory nájdete v ponuke každej reštaurácie, napríklad dangnje (čierne mušle), lignje – chobotnice, oslič – morská šťuka, škampi – morskí krabi.
Ryby sa pripravujú rôzne, buď varené s pridaním zeleniny, do vývaru, alebo dusené (bordetto), resp. na rošte. Langusty a mušle, ktoré sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve sú tu veľkou pochúťkou.
Z mäsa je tu najobľúbenejším pokrmom zmes na rošte, mješano meso na žaru. Pôvodne to bola srbská špecialita, ktorá sa podávala s párom čevabčiči, pljeskavicou a plátkom mäsa. Táto zmes sa podáva s nakrájanou cibuľkou a chlebom. Veľkou, ale dosť drahou pochúťkou, s ktorou sa môžete v Chorvátsku stretnúť sú lanýže. Biely lanýž, ktorý rastie najmä v severnej časti Istrii hlboko pod zemou, v lesoch, je naozaj gurmánska pochutina - ide o podzemnú hubu, ktorá sa ťažko hľadá a jej cena je nesmierne vysoká.

Chorvátsko - história


* História:
   Chorvátsko je mladou krajinou. Svoju nezávislosť vyhlásilo v r. 1991 pri rozdelení Juhoslávie a v r. 1992 ho štáty EÚ uznali za nezávislý štát. Aj keď sa zdá, že Chorvátsko je mladý štát, jeho skutočná história siaha až do rímskych čias.

Chorvátsko - výlety, dôležité čísla a odkazy


* Konzulát:
   Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Záhrebe

   Adresa:
   Prilaz Gjure Deželića br. 10
   10000 Zagreb
   Republika Hrvatska

   Tel.: +385 - 1 48 770 70
   Fax: +385 - 1 48 770 78
   E-mail: slovak.emb@zg.t-com.hr

* Dôležité tel. čísla:

   92 Polícia
   93 Hasiči
   94 Rýchla pomoc
   987 Chorvátsky automobilový klub- pomoc motoristom na cestách
   981 Informácie

Zaujímave / dôležité odkazy pre dovolenka Chorvátsko:
   Dovolenka Chorvátsko
   Last minute Chorvátsko
   Destinácie Chorvátsko
   chorvatsko_fakultativne_vylety#

   Oficiálna stránka Chorvátsko (angličtina)
   Wikipedia - Chorvátsko
   Veľvyslanectvo SR v Chorvátsku
   Dovolenka Chorvátsko
   Last minute Chorvátsko

Kontaktujte nás

 
Call centrum: 036 633 45 15
E-mail: info@ackotravel.sk