Informácie o Turecku


Turecko - informácie, obyvatelia, nákupy, podnebie, história, víza, zvyklosti...


Dovolenka Turecko    Last minute Turecko    destinácie Turecko    Fakultatívne výlety
blog o cestovaní - Turecko

Turecko - zemepisné informácie, obyvatelia, nákupy, riziká, podnebie, očkovanie


* Zemepisné informácie:
svetadiel: Ázia
Oficiálny názov: Turecká republika
Hlavné mesto: Ankara
Susedné štáty: Bulharsko, Grécko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbaidžan, Irán, Irak, Sýria.
Dôležité mestá: Istanbul, Izmir, Konya, Bursa, Adana, Diyarbakir, Antalya, Erzerum, Trabzon, Kars

* Obyvatelia:
počet obyv. - 70 800 000 (údaj z roku 2004)
Počet obyvateľov hlavného mesta: 4 250 000 (údaj z roku 2005)
Hustota obyvateľstva: 90.8 obyv. / km2 (údaj z roku 2004)
Miera nezamestnanosti: 11,3% (údaj z roku 2005)
Národnosť: turci, kurdi
Etnické skupiny: oficiálne sa neuvádzajú

* Jazyk:
Turečtina, ale dá sa dohovoriť aj anglicky, nemecky, rusky...

* Nákupy:
   mena- Turecká líra (YTL)
   Ceny sú v Turecku primerané životnej úrovni. V turistických strediskách sú o niečo vyššie, než vo vnútrozemí. Východné časti Turecka majú nižšie ceny, pretože tu býva menej turistov.
Za primerané ceny sa dá dobre nakúpiť v supermarketoch. V reštauráciach je úroveň cien o niečo vyššia. Napriek tomu sa dá lacno najesť napríklad v tureckých jedálňach alebo v tzv. kebap salónoch. V turistických oblastiach sa príprave jedla venuje veľká pozornosť. Turci obľubujú predkrmy, teľacie mäso, hydinu a ryby. Ku všetkému majú radi zeleninu alebo kompóty. Z nápojov vedie čaj, koňak, pivo a víno.
V Turecku sa dá dobre nakúpiť. Pri nákupe treba dodržiavať obchodnícke zvyklosti a cenu treba dohadovať. Pri dostatku času a nervov sa dajú výhodne kúpiť koberce, kožušiny, ručne vyrábané medené, strieborné a zlaté predmety. Otváracia doba je spravidla od rána do 21:00 hod. večer.
Banky a zmenárne majú otvorené zvyčajne od 8:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00 hod. Zmenárne bývajú otvorené aj v sobotu. V Turecku sa však netreba ponáhľať s výmenou valút za turecké líry, pretože väčšina obchodníkov prijíma cudziu menu bez problémov.
Pošty sú otvorené od rána do 17:00 hod. poobede.

* Orientačné ceny:
veka chleba - 0,10 eur
mlieko 1 l - 1,00 euro
víno 0,7 l - 1,80 eur
voda 1,5 l - 0,30 eur
obed v reštaurácii - od 6,00 eur
rýchle občerstvenie - od 1,00 euro
káva - 1,50 eur
zmrzlina - 0,60 eur

* Podnebie:
   Turecko leží v subtropickom pásme. Príjemné podmienky sú na pobreží Stredozemného mora. V lete sa teploty blížia k 40 stupňom Celzia. Príjemné počasie je na južnom pobreží i v zime, aj keď trocha daždivé. Vo vnútrozemí sa však podnebie blíži ku kontinentálnemu typu. Letá tu bývajú horúce a zimy studené. V Arménskej vysočine bývajú tuhé mrazy a teploty klesajú až na mínus 20 stupňov Celzia. V Istanbule sa priemerné teploty pohybujú od plus 5,6 stupňa C v januári až po 23,1 stupňa C v júli. V hlavnom meste Ankare je priemerná teplota v zime výrazne nižšia (mínus 0,7 stupňa C) v porovnaní s Istanbulom. Letné teploty sú tu približne rovnaké. Ročné zrážky sa v Turecku pohybujú priemerne na úrovni 400 až 700 mm. Výnimku tvorí pobrežie Čierneho mora, kde naprší až 2.500 mm.

* Oblečenie a zvyklosti:
   Turecko je síce moslimskou, ale nesmierne modernou a pokrokovou krajinou, ktorá si svoje pôvodné zvyky uchováva a ctí skôr na vidieku ako v letoviskách. Na prvý pohľad sa zdá, že Turci žijú presne tak isto ako Európania, jemné rozdiely sú badateľné až pri dôkladnej­šom oboznámení sa s miestnym životom. Od ostatných moslimských krajín sa Turecko líši aj tým, že svoje mešity neuzatvára pred návštevníkmi, je však potrebné dodržiavať určité zásady: ženy si musia zahaliť hlavu šatkou, krátke nohavice, sukne a krátke rukávy nie sú dovolené. Pred vstupom do mešity je nutné sa vyzuť. Mešity sú väčšinou zatvorené iba v čase modlitieb.

* Riziká :
   Pre vstup do Turecka nie je povinné žiadne očkovanie. V záujme Vášho zdravia pite iba balenú vodu z obchodu (voda má odlišné mikrobiologické zloženie od našej; zdravotne je síce neškodná, náš organizmus na ňu však nie je zvyknutý), poriadne oplachujte kúpené ovocie a zeleninu, nekombinujte príliš jedlá, ktoré nepoznáte. Dôležitý je dostatočný prísun tekutín, vo zvýšenej miere u malých detí a starších osôb. Klimatizáciu používajte s mierou. V lekárňach (Eczane) bez problémov dostanete lieky, bežne predávané u nás, pričom ich cena je porovnateľná. Prázdninové letoviská, oblasti navštevovaných pamätihodností a priľahlé oblasti sú bezpečné, ako všade inde na svete, aj tu si však dávajte pozor na „vreckárov“, svoje pasy a cennosti si ukladajte do hotelových trezorov. V prípade, že sa rozhodnete požičať si auto, jazdite mimoriadne opatrne ­ v preplnených turistických letoviskách je chaotická doprava pre našincov ťažko zvládnuteľná. Majte na zreteli dodržiavanie zákona, podľa ktorého sa prísne trestá napádanie, ohováranie a zosmiešňovanie Ataturka, tureckej zástavy, Tureckej republiky a pod.

* Odporúčané očkovania:
   Pri krátkodobých dovolenkách na Tureckej riviére nie sú vyžadované, ale pri dlhších cestách je vhodné poradiť sa so svojím lekárom.

Turecko - na čom si môžete pochutnať


* Čo môžete ochutnať v Turecku:
   Turecká kuchyňa je mediteránna a zjednodušene povedané, tvorí prechod od gréckej k arabskej kuchyni.
Turecké stolovanie sa začína predjedlami. Napríklad šaláty dokážu Turci pripraviť lepšie než Gréci.
Skvelú chuť majú aj opečené cukiny a baklažány poliate jogurtovými dressingami. Turci milujú polievky a jedia ich, podobne ako Slováci, stále. Najznámejšia je šošovicová. Držková sa v Turecku pokladá za liek po prehýrenej noci (ako u nás hovädzí či slepačí vývar). Striktní vegetariáni by si však mali dávať na polievky pozor – pri príprave väčšiny z nich sa používa mäsový vývar.
Ak si dať v Turecku mäso – tak kuracie či baraninu. V ich príprave sú Turci naozaj špecialisti.
Kofte – guľky z mletého baranieho mäsa podobné našim karbanátkom
Kebab – nakorenené rezy jahňacieho alebo baranieho mäsa, pečené na otáčajúcom sa ražni
Dolmates – plnené papriky s paradajkovou omáčkou
Ayran – slabo osolený nápoj vyrobený z jogurtu rozriedeného vodou
Raki – alkoholický nápoj pripravený z hrozienok a ochutený anízom. Podáva sa vychladený, obvykle zriedený vodou, čím získava bielu farbu.
Čaj – silný čierny turecký čaj podávaný v malých 20 cl pohárikoch

Turecko - história


* História:
   Prvé zmienky o osídlení Turecka sa datujú od 7. tisícročia pred n.l. Okolo r. 2000 pred n.l. prichádzajú na územie Turecka Chetiti, ktorí sa zaslúžia o materiálny rozkvet celej oblasti. Kultúrne sa Turecko rozvíja aj vďaka krétskej a mykénskej kultúre z neďalekého Grécka. Bohužiaľ ďalšie prenikanie kultúry zastavila trójska vojna. O ďalšie konflikty sa postarali obyvatelia Perzie z dôvodu veľkej rozpínavosti. Do zápasu o územie Turecka sa pridali aj Rimania, ktorí tu budovali svoje provincie. Významnú premenu zaznamenala Byzancia za vlády cisára Konštantína Veľkého, ktorý vybudoval Konštantinopol. V tomto meste dodnes stojí nádherný chrám Hagia Sofia zo 6. storočia n. l. 11., 12. a 13. storočie je poznačené krížiackymi výpravami. V 15. storočí sa Konštantinopol premenoval na Istanbul a stal sa hlavným mestom osmanskej ríše na najbližších päť storočí. Posledným sultánom osmanskej ríše bol Mehmed VI. V r. 1923 vznikla Turecká republika a hlavným mestom sa stala Ankara. Novodobé dejiny poznačilo obsadenie severnej časti Cypru a niekoľko výnimočných stavov. Dnes sa Turecko snaží o demokratický vývoj. Odráža sa to aj na podpore cestovného ruchu a budovaní turistických centier na Tureckej riviére.

Turecko - výlety, dôležité čísla a odkazy


* Fakultatívne výlety
   Využite širokú ponuku fakultatívnych výletov a spoznajte históriu a nádhernú Tureckú prírodu.

Zaujímave / dôležité odkazy pre dovolenka Turecko:
   Dovolenka Turecko
   Last minute Turecko
   destinácie Turecko
   Fakultatívne výlety

   Oficiálna stránka Turecko (angličtina)
   Wikipedia - Turecko
   Veľvyslanectvo SR v Turecku
   blog o cestovaní - Turecko


Kontaktujte nás

 
Call centrum: 036 633 45 15
E-mail: info@ackotravel.sk